הכל היה כל כך קורקטי. דמיינתי את עצמי פשוט קמה ושוברת את כל הזכוכיות של כל הקומה.
- Hila Balak
- 5 ביוני 2024
- זמן קריאה 2 דקות

הוואטסאפ ממשאבי אנוש נחת בטלפון של יונית ב 10:08. הודעה קצרה וקולעת שביקשה ממנה להצטרף לשיחת וידאו בשעה 11:00. זו היתה הודעה שונה מהרגיל. יותר קצרה, יותר יבשה. הדופק שלה התחיל לרוץ והיא מיהרה לשלוח לנעה, חברה שלה בצוות, הודעה עם צילום מסך. "קיבלת את זה גם ?"
ה"כן" החד משמעי הזה אישר את החששות הגרועים ביותר – גל פיטורין.
בחדר אחר, כמו בעולם אחר, איילה המנכ"לית נמצאת בחלון הזמן היחיד שנשאר לה השבוע שבו היא מתכוננת לכתבה מצולמת באחד מערוצי הטלוויזיה הגדולים, ראיון שאי אפשר לטעות בו.
מעל זה מרחף הענן הנורא של שיחות הטרום שימוע שהיא הולכת לבצע בזו אחר זו.
איילה ממוקדת ומרוכזת במשימה שלה, אחרי לילה ללא שינה ומועקה קשה בלב. היא בנתה את צוות הסטארטאפ השאפתני הזה במו ידיה במשך שנים, ולמרות זאת היא נאלצת עכשיו לבצע קיצוצים כואבים על מנת להבטיח את המשך החברה.
אין כאן אמת אחת. רק מציאות מורכבת ואוסף של אתגרים מכל כיוון.
עבור כל עובד, אובדן משרה יכול להיות קטסטרופה רגשית מהותית. בעולם, מחקרים רפואיים שונים מצאו כי הטראומה הזו מהווה גורם למחלות שונות. מחקר אחד מצא כי פיטורים מדורגים במקום השביעי מבין חוויות החיים המלחיצות ביותר - מלחיצה יותר מגירושים, פגיעה פתאומית וחמורה בשמיעה או בראייה, או מותו של חבר קרוב.
הפגיעה הכלכלית היא קשה לא פחות במדינת הסטארטאפ הצעירה. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה דיווחה כי ההכנסה הממוצעת למשק בית ישראלי רגיל צנחה בכ-20% לאחר אובדן מקום עבודה בשנת 2022, תוך צלילה של רבים לתוך חובות כבדים.
עם זאת, ולמרות קשיים אדירים, צוותי ניהול בכירים נאלצים לקבל החלטות קשות בזמן שהשקעות הון סיכון לא מגיעות בקצב אליו התרגלנו לפני זמן מועט. עם התכווצות המשאבים, פיטורין מציעים קו חיים.
בתוך זה, קריטי לזכור שקיצוץ בהון האנושי הוא גשר צר וחלקלק. פגיעה מוגזמת תגרום לאובדן של הכישרונות הדרושים כדי להתגבר על המשבר. מנהיגים טכנולוגיים כמו איילה תמיד נדרשים לשקול את הסיכונים שהודגשו בניתוח של בנק ישראל משנת 2018 - צמצום כוח אדם העולה על 25% פוגע באופן משמעותי בפרודוקטיביות ובצמיחה ארוכת הטווח של חברות טכנולוגיה.
בשורה התחתונה
תקשורת גלויה והוגנת, המועברת באנושיות רבה, היא חיונית כדי לשרטט את המצב האמיתי תוך הענקת כבוד וטיפול הוגן לכולם. הן לאלו שנשארים וכמובן לאלו שמסיימים. על ידי הבנה של האתגרים העצומים העומדים בפני שני הצדדים, ייתכן ויהיה ניתן לאזן את הכאב הנגרם עם ההזדמנויות החדשות שייווצרו. מנכ"ל/ ית יקרים, המרוץ בבניה של סטארטאפ לא עובר במסלול ישר - האם יש לך את הנחישות הדרושה להוביל את החברה בימים הקשים?
זה כנראה פחות עניין של אומץ ויותר פן של כלים נכונים.
החלטות על קיצוץ מתקבלות מכל מיני סיבות - שינוי אסטרטגיה, פרודקט מרקט פיט, שינוי במודל המכירה ועוד. כדי לאפשר המשך והמשכיות של החברה ועבודה תקינה בהיבט הארגוני, תפקיד ההנהלה הוא ליצור מודל הוגן ואנושי. יש לזה כלים, זה אפשרי!
נ.ב: את כותרת המאמר, נחשו אם אמרה המנכ"לית או העובדת.
Commentaires